Bewaar je olijfolie op kamertemperatuur of in de koelkast?
Wanneer je olijfolie in de koelkast houdt, zie je na enkele dagen een bezinksel op de bodem ontstaan. Dit betekent niet dat de olie bedorven is, maar smakelijk ziet het er in ieder geval niet uit. Het is daarom beter om olijfolie op kamertemperatuur te bewaren. En mocht je een kelder hebben, bewaar dan daar de olijfolie. Want bij een temperatuur van ca. 15 C houdt olijfolie zich het beste.
Goede olijfolie zit in een donkere fles...
Eerder werd al genoemd dat licht de kwaliteit van olijfolie nadelig beïnvloedt. Het is daarom belangrijk om goede olijfolie te bewaren in een donkere fles of in een ijzeren container (blik) waar geen lucht bij kan. Wanneer je goede olijfolie koopt, let er dan op dat deze in een fles zit met handige schenkdop. En natuurlijk staat een mooie fles ook altijd gezellig in de keuken of op tafel.
Hoe lang kan olijfolie worden bewaard?
Goede extra vierge olijfolie kan ongeveer een jaar worden bewaard. Daarna is de olie nog steeds geschikt voor consumptie, maar vanwege de afnemende smaak wordt deze veelal gebruikt om in te bakken.
Zo bewaar je goede olijfolie
- Bewaar olijfolie op een donkere plek
- De verpakking moet goed afgesloten kunnen worden
- Laat geen licht bij olijfolie, transparante flessen zijn daarom taboe!
- Olijfolie blijft het beste van kwaliteit bij een temperatuur van ca. 15C